piątek, 8 kwietnia 2011

Yerba Mate Bombilla

Naczynko do picia Yerba Mate, które jest stworzone z tykwy, jest naturalnym owocem, który powinno się adekwatnie przygotować, zanim będziemy z niego pić napar Yerba Mate. W środku naczynka, na jego ścianach, znajdują się resztki wysuszonego miąższu tykwy. Trzeba się go pozbyć, dlatego w tym celu przeprowadzamy proces Currado, który oczyści tykwę także przystosuje ją do picia.

Proces Currado można wytworzyć w następujący metodę:

Do zakupionego naczynka wykonanego z Tykwy wkładamy wilgotne fusy Yerba Mate, do 3 objętości. Zalewamy naczynie wrzącą wodą oraz pozostawiamy do nasiąknięcia na 24 godziny. Następnie opróżniamy Matero z fusów i z dokładnością myjemy pod bieżącą wodą. Ażeby posiadać zapewnienie, że czyszczenie jest dokładne, trzeba małą łyżeczką od herbaty wyskrobać ewentualne resztki miąższu ze ścian tykwy. Następnie sypiemy do Matero susz Yerba Mate też zalewamy go wodą o temperaturze 70 °C – 80 °C. Ta czynność sprawi, że nasze naczynko przesiąknie aromatem oraz smakiem Yerba Mate. Po upływie 24 godzin należy opróżnić i porządnie wypłukać Matero. Od tej pory możemy przygotowywać Yerba Mate w klasyczny sposób też delektować się jej wspaniałym smakiem oraz aromatem.

Zobacz także: Yerba Mate Bombilla

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz