Ze względu na wysokie wymagania ostrokrzewu paragwajskiego, produkcja Yerba Mate jest procesem bardzo nieprostym także trudnym.
Pierwszym krokiem produkcji jest zasadzenie sadzonek ostrokrzewu paragwajskiego w specjalnych szklarniach, gdzie stają się silne oraz bardziej odporne. Po osiągnięciu odpowiedniej dojrzałości przez roślinę, hodowlę przenosi się na świeże powietrze oraz rozsadza się ją w odpowiednich odstępach, by umożliwość swobodny rozrost. W tym okresie należy adekwatnie doglądać rośliny też ją pielęgnować. Ze względu na gatunek zioła, jaki chce się otrzymać, hodowla trwa od 2 do 10 lat. Po upływie określonego czasu zbiera się najlepsze liście Yerba Mate, razem z gałązkami, a następnie przewozi się je w specjalnych pojemnikach do fabryki.
Świeżo zebrane liście, razem z gałązkami przechodzą właściwe fazy produkcji:
- sortowanie,
- cięcie,
- rozdrabnianie w specjalnie przygotowanych młynach,
- prażenie w odpowiednich sitach,
- aromatyzowanie, które polega na leżakowaniu,
- paczkowanie, za radą innowacyjnych zautomatyzowanych maszyn,
- przygotowanie do transportu, wraz dla odbiorców regionalnych, jak i międzynarodowych.
Fazy produkcji prowadzone w fabrykach, posiadają szczególne znaczenie dla wysokiej klasy otrzymanego suszu Yerba Mate. To dzięki gruntownie opracowanym procedurom, uszykuje się specyficzny także na długo zapadający w pamięci, niesamowity smak i aromat Yerba Mate.
Zobacz także: Yerba Mate Przygotowanie Tykwy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz