By tradycyjnie zaparzyć Yerba Matę, powinno się zaopatrzyć się w naczynko zwane tykwą. Napar, który zostanie przygotowany na gorąco nazywany jest zwyczajnie Mate.
Tykwę trzeba wypełnić suszem w współzależności od upodobania też chęci osiągnięcia mocnego smaku. Standardowo wsypuje się około 2/3 tykwy. Następnie zakrywamy dłonią otwór w naczynku, i energicznie ruszamy nim, tak ażeby wymieszać z dokładnością zawartość naczynka. Po tej czynności, przechylamy tykwę w ten metodę, aby cała zawartość przesiała się na jedną stronę, zostawiając wolne miejsce na wodę po przeciwnej stronie.
Do tak przygotowanej tykwy, wlewamy letnią wodę, w takiej ilości, aby tylko zwilżyć Yerba Mate. Wkładamy do naczynka Bombillę (rurka z sitkiem), a następnie zalewamy Yerba Mate wodą o temperaturze około 70 °C – 80 °C. By zdobyć taką temperaturę, powinno się ugotować wodę w czajniku, i odstawić ją na około 10 minut. Czas ten wystarcza na to, żeby temperatura obniżyła się do pożądanej wartości.
Przy przygotowywaniu naparu Yerba Mate trzeba pamiętać żeby absolutnie nie mieszać wilgotnego suszu. Yerba Mate możemy zalewać kilka razy (4-5), mając zapewnienie, że napar zachowa wszelkie spersonalizowane odżywcze właściwości. Powinno się pamiętać że woda, którą ponownie będziemy zalewać musi posiadać temperaturę 70 – 80 °C.
Zobacz także: Yerba Mate A Układ Hormonalny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz